2020 kõige vaadatumad lood jahinduses

2020 kõige vaadatumad lood jahinduses

1761
Foto: EJS

2020. aasta kõige vaadatumad lood on seotud meie ulukite eluoluga ja jahiga. Kindlasti on suurt tähelepanu saanud rajakaameras jäädvustunu, aga ka jahil toimunu ja muud aktuaalsed sündmused.

EJS valis välja 15 vaadatumat lugu, mis kodulehel lugejate tähelepanu saavutasid.

1. Vääna Jahiseltsi maadel liigub eripärane põder 

Detsembris jagas Vääna Jahiselts rajakaamera fotosid, kus on näha nende maadel liikuvat eripärast põtra, kelle kerel on näha valgeid pigmendilaike.

2. Piltuudis: sokkudel juba sarved hargnevad 

Jagasime veebruaris rajakaamera fotot, kus oli näha sokusarvede hargnemist.

3. Tabiveres jäi hunt auto alla

15. detsembri hommikul jäi Tabivere poolt Tartu poole liikudes auto alla üks hunt. Tabiverest koolimajast linnulennult 380 meetri kaugusel juhtunud õnnetus tekitas piirkonna elanikes muret.

4. Aasta loom 2020 – nahkhiir 

Aasta alguses kuulutati välja aasta loom, kelleks sai nahkhiir.

5. Märtsis jõustuvad relvaseaduse muudatused

1. märtsil jõustusid relvaseaduse muudatused. Suures osas puudutavad muudatused eelkõige uusi relvaomanikke, ehk neid inimesi, kellel enne 1. märtsi 2020 relvaluba ega relva polnud (vt seaduse rakendamise erisused relvaseaduse §-s 91 lg 22-35).

6. Rakkes ründas karu jahimeest

Rakke jahiseltsi liige Targo Prinken läks parasjagu põllule loomakahjustusi üle vaatama kui talle karu peale tuli. Enesekaitseks võttis ta püssi ja suunas metsa poole. ”Kuulsin veel, et loom tuleb hooga otse minu peale. Nii kui ta võsast välja sai, nägin, et tegemist on suur karuga,” kommenteeris jahimees juhtunut.

7. ÜLESKUTSE: Püssita jahile!

Eesti Jahimeeste Selts plaanib välja anda plakatid valiklaskmise õpetamiseks. Selleks otsime sobivat pildimaterjali, mistõttu sai välja kuulutatud üleskutse nii jahimeeste kui loodussõprade seas.

8. Hundijaht on osaliselt peatatud

Detsembri alguses üllatas jahimehi teade, et MTÜ Eesti Suurkiskjad esitas kaebuse kohtusse hundi Keskkonnaameti poolt kinnitatud küttimismahu tühistamiseks. Tallinna Halduskohus otsustas kaebuse menetlusse võtta ja hundijahi osaliselt peatada.

9. Mäger langes hundi saagiks

Pärnumaal Rahnoja jahiseltsi maadel jäi rajakaamerasse huvitav seik 3. aprilli öösel, kus ristusid täiskasvanud elujõus hundi ja mägra teed.

10. Jahiseltsid saavad toetust ulukite käitlemiskohtade väljaehitamiseks

Maaeluminister Arvo Aller allkirjastas märtsis määruse, millega kehtestati jahiulukite käitlemiskoha investeeringutoetuse andmise ja kasutamise tingimused.

11. PRESSITEADE: Oktoobriga algab ajujaht 

EJS andis teada, et oktoobriga algab uluksõralistele (põder, punahirv, metskits ja metssiga) peetav ajujahihooaeg, mis võib suurendada metsloomade liikuvust ja seda eriti nädalavahetusel. EJS kutsus seetõttu inimesi üles tähelepanelikkusele metsas ja asulavälistel teedel liikudes.

12. Saaremaa jaht 2020 

11. jaanuaril toimus Saaremaal Leisi jahiseltsi maadel suur ühisjaht „Saaremaa jaht 2020“. Jahi korraldas Maarja Jahikoda ja Priit Tiks meeskonnaga. Jahti peeti hirvedele ja metssigadele.

13. EJS-i juhtide pöördumine liikmete poole  

Seoses MTÜ Suurkiskjad pöördumisega kohtusse ja kohtu korraldusega hundijaht osaliselt peatada pidid EJS-i juhid oluliseks pöörduda oma liikmete poole hundijahi korralduse osas.

14. Muraste ja Suurupi lähedal nähti karu liikumas 

EJSile tuli septembris teade, et septembri alguses liikus Muraste ja Suurupi lähedal karu.

15. PRESSITEADE: Jahimehed: põdra küttimismahtu tuleks edaspidi vähendada

23. jaanuari EJSi juhatuse koosolekul otsustati, et möödunud põdrajahihooaja tõttu tuleb edaspidi põdra küttimismahtude määramisel olla ettevaatlik ja pigem neid vähem küttida.