Jahimeeste grillinipid: ära uputa liha liigselt maitseainetega üle

Jahimeeste grillinipid: ära uputa liha liigselt maitseainetega üle

1625
Foto: Kaupo Kindsigo

Grillihooaeg hakkab küll läbi saama, aga miks mitte veel septembris proovida liha küpsetada jahimeeste kombel.

See, mida juulikuu alguses Järvamaale Kanarbiku retro baari tagahoovi sattunud inimesed võisid pidada ühe seltskonna grilliõhtuks, polnud seda teps kohe mitte. Oli hoopis nii, et Järvamaa Jahindusklubisse kuuluvad mehed ja naised tulid kokku, ajasid grillid kuumaks ning katsetasid jahimeeste kokkutulekul eesootava võistluse eel viimase hetke grillimisnippe, kirjutab Maaelu.

Jahimeeste grillivõistkond ei tulnud tol juulikuu õhtul kokku niisama harjutama. Kõike tehti ikka nagu päriselt. Mehed küpsetasid liha, naised hoolitsesid selle eest, et praed oleksid ka taldrikuil ilusad, juures kastmed ning muu vajalik kraam, ja viisid selle baarikülastajatele ette. Selleks kõige tegemiseks valiti aedlinna kohvikute päev, mil kevadpealinnas Türil oli rohkem inimesi liikvel. Jahimehed soovisid lihagrillimist harjutada ja parim viis tagasisidet saada on ju seda kliendilt kuulda.

„Jahimees, ulukikütt, peab looma austama,“ rõhutas Järvamaa jahimees Silvar Algpeus. „Leian, et ka heade liharoogade valmistamine on omamoodi looma austamine. Ei ole nii, et oled kehv kokk ja siis võib pool siga või kitse raisku minna. Ei, kõik tuleb ikka ära kasutada.“


GRILLIMISNIPID

  • Õlita rest enne grillimist pabernutsakuga üle (see võtab esimese mustuse maha ja väldib toidu liigset kinnijäämist).
  • Süütevedeliku asemel kasuta toiduõli. Kui siiski süütevedelikku kasutada, siis veendu, et süsi hõõguks korralikult ja et kogu pealevalatud vedelik oleks põlenud. Üldse tasuks grillsöe süütamiseks soetada eraldi süütestarter. See on abivahend, millega saab söe kiiremini ja ühe korraga ühtlasemalt hõõguma.
  • Jälgi poes, mida grillimiseks ostad. Kuigi toodete valik on lai, olen pannud tähele, et erinevalt kevade algusest kipub suve lõpuks osa grilltoodete kvaliteet alla minema. Mudi pakendit, loe silti ja püüa aru saada, mida toode endas sisaldab.
  • Liha puhul on tähtis, et see oleks võimalikult värske. Ka sügavkülmast võetud lihaga ei juhtu tegelikult midagi. Nõks seisneb selles, et see tuleks panna rahulikult tavakülmikusse (+8 kraadi) sulama, mitte sulamist sooja vee või külmunud liha grillile asetamisega kiirendada.
  • Steigi paksus peaks olema kaks kuni neli sentimeetrit. Kui kasutada ilusat tükki, kus sees on ka rasvasemat «marmorit», võiks viil olla pigem paksem. Nii tuleb see võimalikult mahlakas.
  • Kana puhul oleneb kõik sellest, milline liha on kasutada: tume (nahaga tükk) või hele (filee). Rinnafilee puhul on suur oht üle küpsetada, tegelikult piisab kergest maitsetamisest ja lühikesest valmistusajast.
  • Suurt kala grillides tasub teha seda terve tükina. Ürtidega ära liialda, need kõrbevad kuumuses esimesena ära.
  • Isetehtud marinaad annab pool maitset juurde, kuid ära paku üle. Näiteks šašlõki puhul aitab sibulast, soolast ja piprast. Nipp seisneb selles, et sibul ja liha tuleb käe vahel läbi pressida ja kohe sedavõrd tugevalt, et sibulamahlad välja tuleksid ja liha käes kleepuma hakkaks. Soolaga ei tasu hullata, see tapab liha maitset.
  • Ideaalne on laagerdada liha marinaadis üle öö. Kui on hästi kiire, siis sobib eelmise punkti variant. Tee liha või kala juurde mõni hea salat või kaste.
  • Grillilt kuumana võetud liha/kala/kana saab maitsestada ka hiljem, näiteks miskit rohelist kraami peale hakkides. Ka soola ja pipart võib hiljem panna, sest maitse imendub liha või kala sisse nii ehk naa.
  • Poest liha ostes on kindel nõue üleliigne marinaad paberiga enne liha grillile asetamist maha pühkida. Paks marinaadikiht takistab liha küpsemist, kuumus hakkab esmalt liha keetma ja isegi kui väline kiht ära kõrbeb, pole liha seest endiselt küpsenud. Poetooted on oma vajaliku marineerimise ammuilma ära teinud.
  • Et grillides lihale või kalale lisaaroomi anda, võib ka sütele ürte visata. Visake terve küüslauk sütele ja vaadake, mis juhtub. Kui on käsil kala grillimine, siis tehke nii, nagu suitsuahjudes on ajast aega tehtud: paar minutit enne kala väljavõtmist visake kergeks ja niiskemaks suitsunüansiks peale peotäis nõgeseid.
  • Tavalise kodugrilli (nn UFO-grill) valimisel ära kõige pisemaid versioone eelista. Liiga pisikese grilliga pole grillijal erilist mänguruumi ja kuumakahjustused (söed on kohe grillresti all) on kiired tulema.

Allikas: Arvi Pitelkov, BBQ Service eestvedaja, Türi pritsimeeste grillimismeeskonna liige

Loe lähemalt Maaelust.