Ilmus Eesti Jahimees 5/2018

Ilmus Eesti Jahimees 5/2018

2473

Ilmus ajakirja Eesti Jahimees sügisnumber, mille kaaneteemaks on sel korral traditsiooniline Vereta jaht, mis fotograafide, loodus- ja jahindushuviliste seas alati oodatud sündmus on.

Tihti on nii jahimehed kui ulukiseirajad on hundi arvukuse üle vaielnud. Kui seni on arvukust hinnatud nn klassikaliste loendusmeetoditega (kütitud ulukid, vaatlused, jäljed), siis nüüd soovitakse “tõele jälile saada” teaduslikku teed pidi. Nimelt Soome projekti näitel käivitati nüüd Eestis hundi DNA uuringu projekt, mis võimaldab täpsemalt arvukust hinnata.

Kätte on jõudmas ka aeg üle-eestiliseks koprapesakondade loendamiseks. Loendamisest räägib ajakirjas lähemalt Keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna spetsialist Inga Jõgisalu.

Sel korral on põhjust juttu teha ka Raplamaa jahimeeste tegemistest, kuna Valtu Jahimeeste Selts sai tänavu 90 aastaseks.

Ühisjahihooaeg on täies hoos, mis muuhulgas tähendab, et ulukiliha käitlemisele tasub taas rohkem rõhku panna, seega tuleb ajakirjas juttu ulukiliha kvaliteedi hoismisest. Ühtlasi vaadakse üle ka mis on uut relva- ja jahiseaduse muudatustes, aga vaatame tagasi ka suve lõpule, kus hüüab jahisarv uue ajaloolise duubelalbumi puhul ning tutvutakse jahindusega Kesk-Euroopas.

 

SISUKORD

6 Juhatuse sügisene koosolek
18 Vereta Jaht 2018
23 Linnujahihooaeg algas külalisjahimeestele uutmoodi
26 Kui palju meil hunte tegelikult on? DNA tuleb appi
28 Koprapesakondade loendamine
31 Valtu Jahimeeste Selts – 90
34 Kuidas hoida ulukiliha kvaliteeti?
38 Laste jahinduslaager Soomes
43 Kui hüüab jahisarv!
46 Jahimehe köök. Suure Muna kohvikus: kitsepraad kindla peale
50 Muudatustest relva- ja jahiseaduses
52 Laskmine
57 Eesti võitis Leedu esimese koprajahi meeskondliku võistluse
60 Ümbruskond kujundab jahikoera
66 Trapper. Üks omamoodi lõksukast
68 Jahinduslik õppereis Kesk-Euroopasse
70 Looduseuurija, kirjanik ja jahimees Vladimir Arsenjev
75 Uus optika
76 Sigade Aafrika katku tõrjeks