VIDEO: Metskits langes hundi saagiks

VIDEO: Metskits langes hundi saagiks

3312
Murdmiskoht. Foto: Tõnis Mauer

23. veebruari hommikul nägi jahimees Läänemaal Risti-Virtsu-Kuivastu-Kuressaare maantee ääres kuidas metskits langes hundi saagiks.

Maanteele ja metsa vahele jäävas võsastikus oli näha metskitse järel jooksvat hunti, kel õnnestus saak tabada. Kitsele lõppes juhtunu paraku õnnetult, kuna hunt sai oma kõhutäie.

„Hommikul ärgates oli väljas -8 kraadi, paras ilm, et võtta üks metsakülastus Märjamaa kanti. Kella poole 10-ks olin metsas. Põld ja metsaalune oli kitsejälgi täis. Tagasi tulles mõtlesin, et ei lähe mööda Tallinn-Pärnu maanteed, vaid sõidan läbi külade ja metsade, sest mine tea, mida huvitavat näeb,“ selgitas Gustavi jahiseltsi jahimees Tõnis Mauer.

Kodu poole sõites nägi ta äkki silmanurgast, et maantee lähedal jookseb metskits kõrgepingeliini all. „Jooksmine oli üsna vaevaline, kuid meeleheitlik, kuna liini all oli hõre meetrine võsa, lisaks puhmarinne, mis üsna kohev ning selle peal ca 20 cm lund. Pilk korraks teele tagasi, jalg gaasi pealt maha ning siis juba märkasin, et keegi ajab kitse taga,“ kommenteeris Tõnis.

„Peatasin auto Risti-Virtsu-Kuivastu-Kuresaare maantee ääres ja isegi uks jäi autol lahti. Panin ohutuled peale ja siis ma seisin, telefon käes ja filmisin. Mingisuguse hädise video lõppkokkuvõttes ka sain. Kui kits maha murtud, lohistas hunt selle metsa,“ selgitas jahimees.

Esialgu sõitis Mauer edasi, aga siis keeras ta otsa ringi ja läks juhtunut kaema. „Leidsin murdmiskoha, kus oli veidi karvu maas. Kõndisin lohistamisjälge mööda edasi ning ca 30‒40 sammu pärast kuuse noorendikus oli ka veri lohistamisjäljes. Edasi ma rohkem järgi ei läinud,“ ütles Mauer.

Hundid kui kiskjad

Hundid on karnivoorid ehk lihasööjad. Nad võivad korraga ära süüa 10 kg liha, aga võivad ka kümmekond päeva järjest nälgida. Hundid toituvad peamiselt sõralistest, kuid ei ütle ära ka väiksematest ulukitest nagu näiteks koprad, jänesed, mutid ja linnud.

Hundid on tugevad kiskjad ja suudavad saaklooma kaua jälitada, sest on vastupidavad jooksjad. Kriimsilmad peavad enamasti jahti karjades, mõningatel juhtudel ka üksi. On välja arvutatud, et hundid söövad aastas keskmiselt 40 metskitse, peale selle kümmekond metssiga.

Hunte kutsutakse metsa sanitarideks, sest nad kütivad tavaliselt haigeid või vigaseid loomi ning piiravad näriliste ja sõraliste arvukust. Sellisena on hundid ka indikaatorliigid. Hundid võivad kimbutada ka kodu- ja kariloomi, kuna need on sageli metsloomadest kergemini kättesaadavamad.