Valgamaa JÜ Nõukogu pidas ühisjahti

Valgamaa JÜ Nõukogu pidas ühisjahti

1125
Ühisjahipäev Valgamaal. Foto: T.Tõnissoo

Valgamaa Jahimeeste Ühistu Nõukogu pidas möödunud nädala lõpus oma traditsioonilist ühisjahti. Seekord oli metskitsejaht ja võõrustajaks Laatre Jahipiirkond-Laatre ja Vähero JS.

Kogunemine oli Vähero vastrenoveeritud Jahimaja juures, kosutuseks pirukad ja kuum jook.

3.aju Huntlocki ülevaade
Foto T.Tõnissoo

Peeti 3 aju, elevust ja vürtsi lisas ennustusvõistlus, kus pidi iga jahimees ära arvama, mitut metskitse kokku jahipäeval nähakse, mitu pauku tehakse ja mitu metskitse tabatakse.

Kuna ilm ei soosinud jahipidamist-sadas lakkamatult külma märga vihma, siis oli lõunaks jaht läbi. Jahilisi ootasid kuum jook ja supp.

Ennustusvõistluse täpsemad said auhinnatud-kokku nähti 45 metskitse, tehti 23 lasku ja tabati 6 metskitse. Meeltmööda oli küttidele jahipidamine sileraudsetega vanade aegade meenutuseks.

Kütiliin on metsaserval

Kuna jahimehi oli kokku tulnud pea nelikümmend, võib tulemust pidada ootuspäraseks. Laatre jahipiirkonnas oli möödunud aastal arvestatav metskitse kahju, seega anti arvestatav panus noorte metsapuude kasvu toetamiseks.

Jahi lõpus kohalike kokkade poolt valmistatud hõrgud ulukilihast valmistatud toidud juhatasid sisse Nõukogu koosoleku, mis peeti kõiki ettevaatusabinõusid arvestades vabas õhus suure telgi all.

Enamuse jahiseltside esindajad olid kohal ja aktiivselt osa võtmas. Teemadeks põtrade küttimis tulemused, prognoosid limiitide täitmiseks. Enamustel jahiseltsidel on põdra arvukus seltside esindajate hinnangul languses, mis paneb jahimehi muretsema. Põdra populatsiooni struktuuri noorte pullide osakaal on suur ja korraliku trofeega pulli praktiliselt ei nähta. Mis paneb omakorda küsima, kuidas käituda tulevikus.

Pikemalt peatuti jahimaade kasutuslepingute sõlmimise teemadel, mis hetkel väga päevakajaline ja kirgi küttev teema.

Päev loeti kordaläinuks-Nõukogu ühisjahtide traditsiooni jätkatakse.

Tiina Tõnissoo

 

JAGA