Jahilubade infosüsteemi andmetel kütiti oktoobris 691 põtra

Jahilubade infosüsteemi andmetel kütiti oktoobris 691 põtra

2463
Foto: Flickr

Selle aasta kevadel Eesti Jahimeeste Seltsi volikogul esitleti üleskutset ”Põder Jahisesse” millega julgustati uusi lahendusi kasutusele võtma. Jahis on loodud eesmärgiga anda jahipiirkonna haldajale ja jahimehele tõhusam asjaajamise tööriist jahilubade väljastamiseks, jahimaa haldamiseks, ulukiseire andmete kogumiseks ning kommunikatsiooni pidamiseks. Operatiivne statistika aitab paremini uluki populatsiooni majandada.

Jahilubade infosüsteemi Jahise kasutajate andmetele tuginedes kütiti oktoobris 691 põtra, nendest 248 oli pulle, 272 lehmi, 89 pullvasikaid ning 82 lehmvasikaid. Kuigi JAHIS võimaldab kohe küttimistulemusest teada anda, siis täna veel osad piirkonnad ei kasuta kogu süsteemi võimekust ning küttimistulemused sisestatakse jahiloa tagastamisel. Selletõttu saame täpsed küttimisandmed peale lubade tagastamist.

JAHISe jahilubade moodulit kasutab täna 116 jahipiirkonda. Kui kevadel oli keskkonnaga liitunud eelkõige kolm maakonda Hiiumaa, Ida-Virumaa ja Tartumaa siis tänaseks kasutatakse JAHISe jahilubade moodulit ka Pärnumaal, Põlvamaal, Võrumaal ning üksikud piirkonnad teistest maakondadest.

 

Lisaks jahilubade haldamisel saab Jahises koguda ka ulukiseireandmeid. Loodud on mugav võimalus täita põdravaatluskaardi A-osa ning kohe lisandub juurde ka C-osa täitmise võimalus.

Kui Sinu jahipiirkond tahaks ka operatiivsemat infot jahimaa haldamiseks saada ning esitada mugavalt vaatluskaarte, siis liitu Jahisega. Teavita Jahise kasutamise soovist Eesti Jahimeeste Seltsi, kes aktiveerib Teie jahipiirkonna ning seadistab vastavalt teie soovidele kasutajate rollid.

Jahise kasutamine võimaldab jooksvalt jälgida ulukite küttimise tulemusi ning sellest teavitada läbi ajakirjanduse avalikkust. Viimastel aastatel on kogukonda järjest enam huvitanud küttimise tulemused ja sellekohased päringud sagenevad. Mida rohkem on Jahise kasutajaid, seda täpsemad on küttimise andmed ja seda parem ka meie rahvusliku jahinduse maine kogukonnas. Tere tulemast kasutama Jahist ja tema võimalusi!

Eesti Jahimeeste Selts, karri.urban@ejs.ee, tel +372 5683 4971