Toosikannu peakokk võlub ulukilihast välja hõrgud road

Toosikannu peakokk võlub ulukilihast välja hõrgud road

3166
Toosikannu peakokk Lauri Kabrits. Foto: Andra Hamburg

Toosikannu pakib puhkekeskuse peakokk Lauri Kabrits autosse viis kilogrammi kaua küpsenud hirve- ja teist sama palju põdraliha ning vurab Tartusse Eesti Rahva Muuseumi valmistama suupisteid presidendi vastuvõtule.

Et presidendi kantselei just Toosikannu välja valis ja oma suupisteid esitleda palus, oli põlisest järvalasest peakokale Lauri Kabritsale (43) meeldiv üllatus. „Küllap oleme oma ulukiliha valmistamise poolest kuulsad ja meie külastajate suust on kiidusõnad ehk levinud,“ ütles ta Järva Teatajale.

Esmalt valmistas Kabrits proovisuupisted, mille kantselei heaks kiitis. Vastuvõtul pakub ta kolme kitse- ja hirvelihast suupistet, mille retsept tuleb kuni toitude esitlemiseni 24. veebruaril saladuses hoida.

Ulukiliha on Lauri Kabritsa hinnangul küllaltki pretensioonikas liha, mida maitsvaks küpsetada on paras kunst. „Sealjuures käitub iga looma liha töötlemisel erinevalt ning kahtlemata tuleb sealjuures arvesse võtta ka looma vanust ja sugu,“ ütles ta. Kõike seda on Kabrits Toosikannul õppinud.

Põhiline metsloomaliha, mida Kabrits viimasel ajal külastajatele valmistab, pärinebki põtradelt ja hirvedelt. „Metssealiha pole praegu enam Aafrika katku tõttu saada ning kitseliha oli mõni aasta tagasi kitsede vähenenud populatsiooni tõttu vähem levinud,“ põhjendas ta.

Kabrits rõõmustas, et on suutnud üllatada isegi elupõliseid jahimehi. „Pärast söömaaega on minult isegi 70aastased jahimehed tulnud küsima, mismoodi ma selle põdraliha nii pehmeks ja mahlaseks saan,“ ütles ta muiates. „Nad kurdavad, et on 50 aastat loomi lasknud ja liha küpsetanud, kuid pole kunagi sellise tulemuseni jõudnud, ehkki teevad omateada kõik õigesti“.

Loe edasi Järva Teatajast.