Ahjal tehakse lihaveise- ja ulukilihast suupoolist

Ahjal tehakse lihaveise- ja ulukilihast suupoolist

2077

Endisest Luha Lihatööstusest sai Liivimaa Lihasaaduste Wabrik ja sortiment muutus tundmatuseni.

Tööstuse üks omanikke Katrin Noorkõiv tunnistas, et sattus sellesse rolli olude sunnil. Nimelt on nad koos Airi Külvetiga vedanud MTÜd Liivimaa Lihaveis, pakkudes ja tutvustades nii restorani- kui ka kodukokkadele lihaveiseliha. Lihalõikuse teenust osteti Adaveres asuvalt ettevõttelt kuni ühe saatusliku päevani.

“Meid pandi sundolukorda ja öeldi, et meile ei ole enam võimalik teenust pakkuda,” meenutas Noorkõiv Maalehele. “Oli kaks varianti – kas lõpetada ära või mõelda, mis saab edasi. Poekettidega olid müügilepingud sõlmitud, nii et hakkasime ringi vaatama, kas on võimalus endale tehas soetada.”

“Andsime endale aru, et ainult veiselihaga pole Eestis võimalik ühtegi tehast üleval pidada, kulud lähevad lihtsalt liiga suureks,” rääkis Katrin Noorkõiv. “Ainuüksi värske lihaga ei suuda ka majandada ja peab minema valmistoodete turule.”

Jahimehed saavad Ahjal lasta lisaks tavalisele suitsuvorstile ja konservile teha viinereid, sardelle, lihapalle ja kas või pelmeene. “Jahimeestele teeme teenusena ulukilihast tooteid ja need kogused on mitu korda suuremad, kui poodi minevad kogused,” lisas Priit Noorhani.

MIS SEE ON?

Liivimaa Lihasaaduste Wabrik

  • Ahjal asuv lihatööstus, kannab seda nime alates tänavu 9. oktoobrist.
  • Kasutab toorainena rohumaaveise riikliku kvaliteedikavaga liitunud mahetootjate lihaveiseliha ja Eestis ning Lätis kütitud ulukeid. Järgmisel aastal on plaanis hakata kasutama ka Eestis kasvatatud mahelambaliha.
  • Sortimendis on 47 toodet, mis kannavad kaubamärke Liivimaa Lihaveis ja Liivimaa Uluk, edaspidi ka Liivimaa Lammas.
  • Käibest 80 protsenti annab liha eksport, hakkab eksportima ka lihatooteid.

Loe edasi Maalehest.